Monday, February 7, 2011

het proces ivm de 4e in de trias politicas

Een heuse thriller om de macht en de bijl aan de wortel van iets dat rechtsstaat heet ...
(met 2 ss'en van de "semantische spiegeleieren")


een nrc commentaar roept lezers en burgers op - so why not snapshot ...
Het is me niet helemaal duidelijk waarom de uitlatingen (ik zou bijna zeggen verwerpelijke uitlatingen) van de advocaat zo weinig tegengas krijgen. Maar ik denk dat het te maken heeft met de onschendbaarheid die hoort bij de spelers van het rechtsspel. Johan Huizinga schrijft er in Homo ludens (1938) over: “Elke rechtsplaats is een echte temenos, een gewijde plaats, die uit de gewone wereld is uitgesneden, afgebakend. [...] Het is een echte tovercirkel, een speelruimte waarbinnen tijdelijk het gewone rangverschil tussen mensen is opgeheven. Men is er tijdelijk onschendbaar.” De rechters treden “uit het ‘gewone leven’, eer zij het recht spreken. Zij hullen zich in de toga, of wel zij zetten een pruik op.”

Een gewijde plaats is ook de plek van het individu dat alleen wordt geplaatst door de overheid aka overhead ("we kunnen het niet - meer - aan! HELP")

Het individu is los van de overhead en heeft zowaar diverse diensten aangeboden in overdrachtelijke sessies met formeel ingehuurd personeel, Wat blijkt: degene die zich houdt aan het devies integer te zijn wordt gevraagd een keertje weg te kijken. twee keertjes en vervolgens ook een derde om het voortaan nooit meer aan de orde te hebben als integer argument het niet te doen (dat niet aanwezig zijn in die ene missie).

Tja, ambtenaren die het beter weten dan een verdwaalde politieke bestuurder - waar komt het voor? of waar kmt het niet meer voor? waar zal het nooit meer voorkomen onder het motto eenmaal en nooit weder?

Gegeven is dat meesters in de rechten bij de Centrale Raad voor Beroep hun titel verplicht zijn te voeren.

Crux?

Verplicht?

Dat is een psychologische werking van de minister, de regering en de koninklijke macht die heerst in de Hoge Raad - van oudsher of overervende vanuit enig gemoed (ook gevest?).

"Gemoed of Gevest" is als "Gemoed of Moed"
en moed is precies hetzelfde als burgermoed - thema in de laatste kerstrede appèl gevend aan het volk - aan iedere mens incl. rechers die in eerste instantie mensen / wezens zijn zonder behoefte aan een titel. Slechts een illustratie van een beaald certifikaar of een oorkonde. Opsmuk is niet de krans ten behoeve aan nobel volk.

En iedereen in Nederland is vrij zijn haar te blonderen of te permanenten ...

Niet vrij is degene die een zwarte toga behoeft ...

ToY, S'ace aka Cees de Groot in 3D

n.b. de 4e is altijd degene met de open mind - de verbindende man in alle feitelijke oprispingen