Friday, October 8, 2010

Martin Buber plaquette naar Mevrouw von Lippe Biesterfeld

Een heuglijke dag voor een persoon die zich bij naam inzet voor de Vrede: "Irene".

Je zult die taak op je gelegd zijn, zeg!

En door alles heen daar behoorlijk in slagen omdat je de wijshid van de Natuur hebt weten te doorgronden. Tja, laat de mensen maar potsierlijk lachen wanneer jij je oor te luisteren legt aan een boom. Of je hele lichaam als oor, dat kan ook.


Hier een artikel speciaal in het duits vanwege het feit dat Martin in Wenen geboren werd.

"Dies impliziert: den ANDEREN zu sehen, ihn zu hören, ihm zu antworten, ihn zu verantworten… "

Dat behoeft geen uitleg aan de bestuursleden en bestuurders van de stichting die mijzelf zo op een missie heeft gezet. Al kun je je afvragen of zij mijn eigen missie extra glans gaven vanuit kosmische impuls.

En wat was dan die missie ?

Tja, dat wist ikzelf in den beginne ook niet al had dit met 2 gebeurtenissen te maken die rechtstreeks met de natuur te maken hadden:
 • het ervaren van het kraken van gletsjerijs in mei 1985 aan een Noorse Fjord
 • het lopen van de Kongsvej in de Dovrefjell

  Die 2 gebeurtenissen samen kwamen samen in de 3e - de missie - nl. "oor-logboek" ;
  het is een vorm van oorlog die in boekhoudkundige stelsels wordt bedreven, ook wel "bankieren".
  Een ander woord hiervoor is het huishoudboekje - het boek waarin wordt huisgehouden.

  En wat heeft dit met Martin Buber of zelf Irene te maken?
  Tja, in het kort kwam mijn pad via Lucknow India tot Steve Engelking, een heuse Brit met Amerikaanse wortels in Duitsland. En deze Steve werd teammate in de 12 discipelen van de WUPED.
  Steve is trustee van Hugh & Helena Schonfield. Tevens heeft hij vele jaren les gegeven op een Waldorf school (Rudolf Steiner). Organiseert jaarlijks weekenden te HeiligKreutzTal (lees iets verder inzake "The Netherlands. A periphery?") met ILBS oa. in het erfgoed van ... Martin Buber. Ikzelf mocht dit met Janneke in 2008 meebeleven waar hij de 5 leiderstypes van Buber duidde: Patriarch - Gids - Rechter - Koning - Profeet.
  Nuttig was ook zijn aanwijzing voor het 6e type, nl. de Priester. CRUX: Hij gaf aan te waken voor de AF-leider. In hedendaagse tijd is dat "de manager", een betaalde baan in enige belang van de inhuurder.

  Dit laatste is naar mijn inzicht filosofisch te duiden in het verschil tussen de epicurist en de neo-platonist. De epicurist is degene die de tuincultuur nastreeft en de neo-platonist zegt "het duin is mijn tuin". Ergo de laatste aanvaardt de opdracht van "de zoektocht naar het ware, het schoone, het goede" binnen de hartstocht en de ademtocht als drie-eenheid; en de eerste blijft "een aap met een gouden ring die is als een lelijk ding".
  De oude cultuur en de beoogde cultuur in een oogopslag verwoord en voelbaar gemaakt.

  Grappig ook dat Irene in 2009 werd benaderd om Arun Gandhi te ontmoeten op een hooizolder in Bunnik. Het liep allemaal wat anders en het lijkt alsof alles door de voorzienigheid toch op zn pootjes terecht komt. Arun werd in december 2008 door Steve uitgenodigd en kwam ... en Steve polste Cees of er belangstelling was in Nederland om Arun's boodschap omtrent non-violence / vredelievendheid te horen. Het is allemaal geschied op een wonderlijke golf van liefde met dank aan Martin/Aardbron. En ook aan de host Gieszen op de hooizolder, vanzellov.

  Tja, hoe Aardbron en Martin Buber samen kwamen ...

  toY S'ace

  ') "oor-logboek" is een term die het luister aanleggen bij de ander beoogt waar te maken in het schoone eindproduct van de samenleving, het goede dat mensen elkaar veroorloven te wisselwerken