Wednesday, March 2, 2011

De allure van Toxische Leiders ...

Als veel lezer en co-creerende maat van Fred  Meagher op United Community of Spirits is het mij een voorrecht zijn multi-nationale analyses weer te geven in de Nederlandse Taal. Net als andere lezers kan ikzelf commentaar indienen op zijn tekst - die ikzelf heb geredigeerd op leesbaar Nederlands na een machine-voorstel - soms met suggesties tussn aanhalingstekens:
"De Allure van Toxische Leiders, waarom volgen we destructieve bazen en corrupte politici, en hoe we kunnen overleven zij 'door Jean Lipman-Blumen; roept een aantal interessante vragen op. De theorie dat sociopaten en schizofrenen de geschiedenis hebben gejongleerd heeft weinig lucht gekregen; vergeleken met goederen en het kwade sjamanen gevecht door de tijd, wat kan deze waarneming onthullen? Een goede sjamaan / schizofreen ("hoogbewuste") genereert verhalen en ideeën die gelijkheid en initiatief meebrengen om de overvloed ("het gulle vermogen") van de stam te bevorderen. Een boze sjamaan / sociopaat genereert verhalen en ideeën die hem en zijn makkers verheffen boven hun volgelingen om hun overvloed te bevorderen; de stam woont op de kruimels en zijn opgeleid om dit te verwachten en omhelzen. Wat wij als Geschiedenis ervaren is het heen en weer trekken op dit spectrum van begrip en motivatie. Wat Economie wordt genoemd heeft zich ontwikkeld als een mechanisme om overvloed in de naties te bevorderen. Hoe kan de Aarde en alle haar soorten profiteren van Economie; de digitale / numerieke / synchroniserende evolutie van de ecologie?
Een ecologisch systeem is minstens zo complex als een industriële samenleving, goede sjamanen maken zich zorgen voor haar met de hoogste prioriteit, omdat dit duidt hoe overvloed bewaard is gebleven in de menselijkheid zelf. Als geletterd beheer verspreid door verovering en bekering, de boekhouding en het beheer van geld vervangen jaarlijkse verschuivingen in natuurlijke producten het smeermiddel van het genereren van overvloed. Dit geheime ambacht van priesters en astrologen beschermd door het leger en de Koning zijn nu de economen en Hoge Priesters van Financiën (in Nederland volgens ene Zalm -ex-minister Financien en huidig hoogste baas van de "staatsbank" AMRO bank- de falende professionals). Het genereren van overvloed slechts voor een paar heeft de neiging om wat ongereguleerde kapitalisme produceert, wat de Amerikaanse grondwet werd uitgevonden om te voorkomen. Een grote middenklasse is van essentieel belang voor een goede werking van een moderne industriële samenleving. Goedwillende sjamanen proberen een set van maatschappelijke krachten na te streven in de richting van een kenniseconomie en het Gemenebest zijn tegen door diepgewortelde krachten van geconcentreerde rijkdom van de huidige factoren in de begroting impasse in Washington DC. Misschien dat deze jongens gewoon niet gek genoeg zijn als echte schizofrene sjamanen (lees hoogbegaafden of beter begaafde professionals / regeerders / rentmeesters ?), misschien daarom dat de psychopaten en verwante sociopaten  winnen?
Een grote, goed opgeleid en geïnformeerd middenklasse is de beste garantie van een billijke verdeling van de Commonwealth. Worden de bezuinigingen op onderwijs nu geplaagd op een belangrijk punt in de asociale roof van de hele planeet? Als mensen zijn zo slecht geïnformeerd dat zelfs deze vraag onbegrijpelijk is; de goede sjamanen hebben een hoop werk te doen om ook het juiste onderwerp aan te snijden.
Kan Economie houden op de sombere wetenschap en uitgegroeid tot de vreugdevolle een? Als schizofrenen stoppen met alchemie en worden gekruisigd door psychiaters (hobbyisten naar egomaniakale fenomenen?). We zullen weten wat de macht aan hun verhalen kan hebben. Tot dan hebben we alleen de psychopaten om te kiezen als leiders, en de afnemende spiraal van armoede en onwetendheid verslikt zich in de Aarde.
Misschien ben ik niet zo gek als ze zouden zo graag geloven?
Een schat aan ideeën.
Fred M.

ik sein dit bericht terug aan Fred in "u naait me steeds" - vette ;-)